Monthly Archives: October 2015

22Oct/15
Barn med pappa

Att ta sig i genom en vårdnadstvist på bästa sätt

När ett par som har ett barn tillsammans väljer att ingå skilsmässa eller att separera är det risk för att en vårdnadstvist uppstår. Det är inte ovanligt att frågor kring vem som ska ha vårdnaden om barnet eller barnen, var de ska bo någonstans, om de ska bo hos båda eller enbart hos en av föräldrarna och liknande uppstår. Tyvärr är det inte ovanligt att föräldrarna inte kommer överens och behöver juridisk hjälp för att lösa den vårdnadstvist som då uppstått.

Innan ni väljer att gå in i en vårdnadstvist är det viktigt att ni båda funderar över det noggrant. Det ska alltid vara så att barnet är i centrum i frågan. Vad är bäst för barnet? Det gäller att vara osjälvisk när det kommer till frågor som dessa och göra det bästa av situationen. Även om en vårdnadstvist inte är rolig för någon så är det ofta barnen som riskerar att ta stor skada. Om du och ditt barns andra förälder bråkar så gör ni absolut bäst i att hålla ert eller era barn utanför det.

Fokusera på barnets bästa!

Ni bör alltså fundera över vad för konsekvenser en vårdnadstvist kan få för ert eller era barn innan ni går in i den. Är det egentligen något som kommer att förändras för att ni använder er av jurister och advokater? Har ni verkligen på alla möjliga sätt försökt att lösa situationen själva? Det finns absolut tillfällen där en vårdnadstvist är oundviklig och då är det viktigt att allting går rätt till. Men det finns också tillfällen då det inte behövs och då föräldrarna själva kan ingå avtal med varandra där tillit och förståelse är viktiga parametrar. Om båda föräldrarna fokuserar på barnet eller barnens bästa så kan en vårdnadstvist undvikas.

Om det trots alla försök inte går att undvika denna vårdnadstvist så är det viktigt att du som privatperson tar kontakt med en jurist eller advokat med lång erfarenhet inom familjerätt. Trots denna rättsprocess som inleds är det fortfarande barnets bästa som ska vara i fokus.

Tips: Läs gärna advokat Peter Zeijersborgers artikel “Så överlever du en vårdnadstvist“. Många bra råd för den som är mitt uppe i denna jobbiga process!