Monthly Archives: March 2017

09Mar/17
characters-1561447

Blindskrift och taktila skyltar

För människor med synfel är taktila skyltar en sådan sak som förändrar hela situationer. Ordet taktil används i sammanhang där man vill beskriva hur information eller känslor genom beröring på olika sätt.

Taktila skyltar – Bra och informativt

Taktila skyltar förenklar vardagslivet något enormt för människor med synskador. Du har säkert sätt mängder med taktila skyltar i offentliga miljöer. Skyltar som visar vägen till nödutgångar, hissar och toaletter är vanligtvis taktila skyltar. Testa och känn på den för att förstå hur det är för synskadade. Du kommer antagligen inte förstå någonting alls.

Blindskrift

En typ av taktil information som används på bland annat taktila skyltar är blindskrift. Genom blindskrift kan synskadade använda sina fingrar för att genom beröring läsa en text. En blindskrift är ofta ett typ av reliefartat mönster. Exakt hur blindskriften ser ut är olika från fall till fall. Det spelar ingen roll om den är på papper eller på så kallade taktila skyltar, de kan vara i vanliga bokstäver eller i annan kod som används i bokstävernas ställe.

Punktskrift

En annan typ av blindskrift som används på taktila skyltar och på andra håll är punktskriften. Det var en man vid namn Louis Braille som personligen önskade ett taktilt alfabet som kunde användas av blinda så som han själv. Denna typ av punktskrift är byggd av punkter som formas i en fyrkant. Det är en minst sagt krävande skrift, speciellt när det kommer till tjocklek och plats. Varje bokstav är stor och varje punkt behöver djup. Det är därför en vanlig blindskrift för taktila skyltar. Men det är inte bara på taktila skyltar i nutid som denna punktskrift har använts. Den franska militären, Louis Braille är nämligen fransk, använde denna typ av skrift för att skicka meddelanden till varandra. De var inte blinda eller synskadade, men när det inte fanns något ljus var skriften essentiell.