familj som ska bygga hus

Ekonomisk sundhet och långsiktigt perspektiv vid husbygge

Är det dags för dig och din familj att äntligen börja de långtgående planerna på att bygga nytt hus? Stora gratulationer och all lycka önskar vi er, ni har just nu påbörjat en resa ni aldrig kommer glömma och som är roligare än ni kan tänka er. Men var på er vakt, det finns många saker som kan förändra denna roliga resa till ett stort berg av fel-beslut och hinder som gör att ni snarare blir trötta på hela processen. Nedan listar vi de två mest viktiga sakerna att tänka på vid husbygge.

Hur ser er ekonomiska situation ut?

Det kan låta tråkigt att börja här, men faktum är att om planerna inte grundar sig i verklighet så kommer ni bara att få gå tillbaka och planera om. Se över er ekonomi och bestäm ett tak för hur mycket huset som mest får kosta och ett golv för hur lite det får kosta. Golvet finns där för att ni ska kunna avgränsa er, naturligtvis är det bara positivt om ni hittar billigare alternativ än golvet utan att andra saker påverkas. Var noggranna här, för annars kanske ni kommer långt i planerna innan ni inser att det är ohållbara planer och måste gå tillbaka flera steg i processen. Det är aldrig kul.

Hur ska huset se ut?

Det kan låta fullständigt självklart att en viktig del i ett husbygge är hur huset ska se ut. Egentligen menar vi här vad för slags hus ni behöver på sikt. Och det är just det långsiktiga perspektivet vi är ute efter. Har ni en växande familj med småbarn så behöver ni tänka er hur huset fungerar för er om 5-10 år. Behoven familjen har nu och behoven ni kommer att ha senare är med all säkerhet lite olika. Försök ha ett långsiktigt perspektiv när ni bestämmer hur huset ska se ut och hur stort det ska vara.

Glöm inte att hålla glädjen vid liv under planering och väntan. Det kan ta upp till några få år innan allting är på plats, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Viktigare är att det inte slarvas med planeringen. Lycka till!

Källor och inspiration: 

Anebyhusgruppen.se

husvisningar.se

flyttahemifrån.nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>